Danas, nakon gotovo 60 godina, baza podataka ovog natjecanja jednostavno vrvi informacijama, pričama, brojkama, anegdotama... Oni pravi, „zagriženi" obožavatelji će znati koliko je bodova Luksemburg dobio 1980. (56), tko je završio na zadnjem mjestu 1972. (Malta sa 48 bodova) te koliko je puta Nizozemska dobila 12 bodova 1956. (jedanput i to od Austrije). Od vas nitko ne očekuje da postanete hodajuća enciklopedija Eurosonga, stoga vas mi vodimo kroz povijest ovog natjecanja.

Kako je sve počelo?

12. veljače 1950. godine na konferenciji u Devonu u Velikoj Britaniji čak 23 europske i mediteranske TV postaje osnovale su „The European Broadcasting Union" (EBU). Prvi prijenos uživo koji je organizirao EBU odvio se 6. lipnja 1954. godine. Bio je to TV prijenos Festivala Narcisa i njegove povorke uz pratnju kola iz Montreuxa. Čak 4 milijuna eurovizijskih gledatelja sa velikim je zanimanjem pratilo ovaj prijenos iz svojih kuća, barova ili pak ispred izloga dućana diljem Njemačke, Belgije, Francuske, Velike Britanije, Italije, Nizozemske i Švicarske.

eurosong 1956EBU je 1955. došao na ideju osnivanja međunarodnog glazbenog festivala na kojemu svoje zemlje predstavljaju izvođači ispred nacionalnih TV kuća, te koji bi se uživo prenosio u svim zemljama sudionicama . Ovu je ideju te godine na sastanku u Monaku izložio francuz Marcel Bezencon. Natjecanje bi se temeljilo na konceptu talijanskog festivala „San Remo" koji je osnovan 1951. Zajedničko ovim manifestacijama je to što su i jedna i druga viđene kao tehnološki eksperiment u TV prijenosima uživo; tih je dana, naime,  bilo vrlo ambiciozno povezati više zemalja u jednu širokopodručnu međunarodnu mrežu. U to vrijeme još uvijek nije bilo satelitske televizije tako da je Eurovision Network tvorila zemaljsku mikrovalnu mrežu.

Tako je nastao Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne.

Počevši od 1956. Eurosong se neometano održavao svake godine što ga svakako svrstava u jedan od najdugotrajnijih televizijskih projekata u svijetu. Natjecanje se, osim u Europi, prikazivalo i u  Australiji, Kanadi, Egiptu, Hong Kongu, Indiji, Jordanu, Koreji, Novom Zelandu te SAD-u usprkos tome što ove zemlje ne sudjeluju na samom natjecanju.

JOIN US!

Would you like to become a member? Send an e-mail to:
secretary@ogaecroatia.com

We will send you all information that you need. We promise lot of opporunities and fun as a member of Eurofest Croatia!

CONTACT

Eurofest Croatia
Mikulici 78b
HR-10000 ZAGREB
CROATIA

info@ogaecroatia.com

logo fbFaceBook 

logo twitterTWITTER
Free business joomla templates